Sekalaista Suomesta ja ulkopolitiikkaa - TV tulee, radio on

10.1.1926 Kuolee runoilija Eino Leino. Hänen runoansa Räikkö Räähkää rääkkäsin lausuntatunneilla Sibelius-Akatemiassa opettajani Kaarina Virolaisen kanssa, Kaarina oli silloin vielä Johanneksen vaimo. – 27.1.1926 on ensimmäinen julkinen TV-esitys Lontoossa. – Radiotoiminta laajenee Suomessa: parikymmentä asemaa, kantavuus noin 20 kilometriä, lähettävät uutisia, musiikkia ja mainoksia, yksi niistä Viipurissa. – 30.3.1926 Suomen Eduskunta päättää hankkia äänestyskoneet kokeeksi. – Saksan anomus Kansainliiton jäseneksi torjutaan. Saksa solmii Neuvostoliiton kanssa puolueettomuus- ja ystävyyssopimuksen. – 24.5.  Paavo Nurmi kellottaa Berliinissä kolme kilometriä maailmanennätysaikaan 8.25,4; sen ajan hän kuitenkin alittaa reippaasti Tukholmassa 13.7., nyt aika on jo 8.20,4. – Rudolf Valentino kuolee vain 31-vuotiaana 23.8.1926. Kaipaamaan jäi muutama sata miljoonaa naista. – Radiotoimintaa pitkään jatkossa monopolina pitävä Yleisradio Oy aloittaa toimintansa 9.9.1926. – 8.9.1926 Saksa pääsee viimein Kansainliiton jäseneksi. – 23.11.1926 Kallion hallitukselle on esitetty välikysymys. Keskustelu siitä radioidaan. Tuloksena on epäluottamuslause. – Viinan kieltolain valvonta poliisin osalta kohtaa arvostelua, sanotaan sitä leväperäiseksi. – Väinö Tannerin hallitukseen tulee Euroopan toinen naisministeri: Miina Sillanpää sosiaaliministeriksi. – 1.12.  Markus-sedän eli Markus Raution ensimmäinen lastentunti radioidaan.

Arvi Pärssisen päiväkirjasta 1.1.1926 – 26.1.1926

1 päivä tammikuuta 1926

Heräsin aamulla jokseenkin myöhään, sillä nukutti kovasti. Kävin seuran talolla kappale harjoituksissa, jossa meni puoleen päivään saakka. Sitten kahden aikana lähdin Montrualle yksin kävellen, koko ilta meni yhdessä harjoituksissa. Tulin pois jo kello kahden toista aikaan.

2 päivä.

Kävin tänään lyhteitä hakemassa. Ilma oli erittäin viehättävä. Lumi kimalteli niinkui[n] tuhansia timantteja olisi ollut sen pinnalla. Tuolta täältä kirmasi valkoturkkinen jänöjussi pensaikkoon. Varikset pörhistelivät vanhojen haapojen latvoissa. Ja kaikki näytti niin eloisalta, mutta sydämessäni asui vaan outo kajastus siitä etten nytkään saa häneltä kirjettä ja niin kävikin. Silloin tartuin minä kynään ja kirjoitin hänelle ja nyt se on edessäni.

3 päivä

Istun nyt taas yksin pyhäillan päätyttyä koti kammarissa piirrellen näitä harvoja rivejä. Koko aamu supistui siihen, että kävin asemalla vieden Sylvin kirjeen ja sieltä suoraa päätä kappale harjoituksiin. Täällä meni yhteen saakka. Ilta päivällä tein lähtöä Tiitualle iltamiin, mutta jäi se kuitenkin menemättä. Menin vain Lappalaiselle, jossa oltuamme jonkun aikaa menimme Äijölle. Täältä soittelimme entisille koulutovereillemme. Muun muassa soitimme Helville ja pyysimme häntä Puustiin iltamiin keskiviikkona.

Vihdoin tulin kotiin ja kävin rauhaisasti nukkumaan.

4 päivä.  Ei mitään erikoista ole kirjoitettavaa.

5 päivä

Voi, kuinka eloni on katkeraa. Olen ystävättä! Ei ole ketään, jolle voisin ajatukseni ilmaista. Ei kukaan minua ymmärrä! En voi uskoa vanhemmilleni kaikkia ajatuksiani ja päätelmiäni. Eloni olisi ehken paljon parempaa silloin. En myöskään viellä ole saanut häneltä kirjettäkään, josta en voi käsittää miksi se viipyy niin kauan. Voi kumpa minulla olisi edes yksi hyvä ystävä jolle voisin sydämmeni avata, mutta ei. Minut on vain luotu kärsimään. En myöskään voi omistaa Vapahtajaa omakseni.

6 päivä

Jo aamupäivällä läksin Puustiin, jossa meidän täytyi viettää iltaman [.] Sinne saavuttuamme täytyi tanssia kauan aikaa ennen kuin sain lämpymän. Iltamat alkoivat kello kuusi. Minä ilmoitin kaikki väliajat ja ohjelman jatkot.

Ilta ja yö kului oikein rattoisasti. Täällä oli muutamia hauskoja tyttöjä. Eräs tyttö oli kotona koulusta, joka oli erittäin mukava nimeltään, Sirkka Koppi. Tullessa palelsi jokseenkin kovin.

7 päivä

Ei mitään erikoista.

8 päivä

Kaikki hyvin.

9 päivä Kaikki hyvin.

10 päivä

On kello vasta kolme tätä kirjoittaessani. koko aamun on ollut pakkasta 20 – 5 välillä, siis jokseenkin kireä pakkanen. Kävin aamulla hiihtelemässä. Ensimmäisen kerran tänätalvena. Nyt olen melkein yksin kotona, sillä kaikki ovat menneet kylälle. Tunnen oloni taas niin yksinäiseksi. Ei ole minulla ystävää ei lähellä eikä kaukaa. Ihmisen on niin vaikea elää ystävättä. Aina hän kaipaa toveria. Ei mistään tule mitään kun tietää, että ei ole ystävää. Oi, jos löytäisin rauhan! Tulisin vaikka ”pietistiksi”. Koulukin se alkaa jo kuuden päivän perästä. Viimeinenkin ystäväni on kai minut unohtanut kun ei ole mitään kirjoittanut sen perästä kun jouluksi, jolloin sain häneltä pitkän ja ystävällisen kirjeen. Täytyy kai olla koko ilta kotona.

Myöhemmin samana iltana. Ilta kului jokseenkin hauskasti, sillä meille tuli kummini tyttö, jonka kanssa pelasimme omantunnon leikkiä.

11 päivä

Tänään läksi siskoni [Maria] Suomen Nuoriso-Opistoon. En tiedä, miten hänellä käy onnistumaan.

12 päivä

Kaikki ennallaan.

13 päivä

On viimeinen ilta kotona olo aikaa. Olen äsken käynyt saunassa jättäen joululoman roskat saunaan. Minua pelottaa kovasti lähteä taas kouluun, sillä se olisi suurin onnettomuus jos jäisin luokalle. En tiedä, miten voisin saada pätevät tiedot läpäistäkseni ylioppilas-kirjoituksissa, sillä sinne saakka ehken pääsee, mutta ei luultavasti etemmäksi. 14 päivä.

Heräsin jo kello viisi, sillä aioin tulla hevosella tänne. Minä olen nyt nimittäin Käpylässä. En tullut kuitenkaan hevosella, vaan junassa. Koko aamupäivä kului paketteja laitellessa. Nyt olen täällä Hiekka-

Viimeinen sivu tästä päiväkirjasta revennyt tai revitty pois.

Seuraavat muistiinpanot on tehty otsikolla ”Muistiinpanoja / Arvi Pärssinen / IV osa” vihkoseen. Vihkosta on loppuosa kadoksissa tai revitty pois.

19 päivä

Oli ensimmäinen rauhaisa yö joululomalta tultuani. Koulussa sujui kaikki jokseenkin hyvin. Vihdoin viimein sain häneltä sen kauan kaivatun kirjeen. Hän selittää, että hän ei saanut kirjettäni, joten hän ei ollut voinut kirjoittaa. Hän pyytää minua myöskin tulemaan asuntoonsa iltaa viettämään. Iltasilla kolmelta oli meillä lääkärin tarkastus, joten sain varmuuden, että olen aivan terve, vaikka joskus luulinkin, että olen sairas.

Koko ilta kului asunnossani luku puuhissa.

[yhdyssanoja ei Arvi Pärssinen oppinut koskaan]

 

20 päivä

Heräsin vasta kello seitsemältä, nukkuen siis kymmenen tuntia. Koulussa meni kaikki jokseenkin hyvin. Illalla luin vain läksyjä ollen siis koko illan kotona.

21. päivä.

Koulussa meni läksyt jotakuinkin hyvin. Ainoastaan algebraa ja geometria eivät menneet hyvin, vaikka ikävä mainita en juuri osaa koskaan näitä aineita.

Mieleltäni olin taas murtunut koko päivän. En voi ymmärtää, miksi olen häneen kiintynyt niin kovin.

Aina minä vain tuijotan hänelle päin. En tiedä, millä tuntein häntä silmäilen, en ainakaan vihaisin tuntein. Katselen häntä jonkin moisella ihailulla ja kateudella.

Mutta mitä minä oikein häneen tuijotan, sillä eihän hän pidä minua ystävänäänkään. Miksi sitten häneen tuijotan?  -

En kai ole häneen rakastunutkaan! Tai vaikka olisinkin, niin en viellä tahdo tietää rakkaudesta mitään. Mutta olkoon päätetty, että minun on saatava hänet mielestäni pois.

Illalla kävin Björkin luona iltaa viettämässä. [Luultavasti tämä Björk oli Toivo Björk, syntynyt 6.5.1908 Kaukolassa. Hän tuli I luokalle 1921 ja erosi VIII luokalta 1931 ilmeisesti ylioppilaaksi tulematta. Ammatiksi kertoo matrikkeli: ”kirja-asiamies”.]

22 päivä

Taas on mennyt päivä. Aamulla meillä oli ruotsin käännös, joka olisi pitänyt mennä oikeastaan hyvin, mutta eihän sitä viellä varmasti tiedä.

Aina vain edelleen pysyy mieleni katkerana.

Eloni käy yhä vaikeammaksi. En voi riistää häntä pois ajatuksistani, vaikka kuinka koittaisin. Tämä tekee minut aivan vähän hulluksi, sillä kadottaakseni suruni täytyy minun pitää pahaa elämää, joten minut manataan [= haastetaan] toveri neuvostoon, niin kuin tänäänkin tapahtui. Toiseksi kävelen aina pihasta pois, vaikka onkin kielletty rikkoen, niinkin koulun lakeja ja asetuksia.

Kuudelta kävin kuorolaulussa, jossa myöskin hänkin olla halasi, karttaen aina katsettani, jos koetin sitä hakea.

23 päivä.

Koulussa menivät läksyt niin kuin ennenkin. Mieleni on viellä jonkun verran synkkä mutta paranemaan päinhän nyt kuitenkin mieleni juoksee. Iltasilla meillä oli toverikunnan konventti, josta juuri olen palannut kun tätä kirjoitan. Täällä ei ensin tahtonut oikein luistaa, vaan menin harhailemaan kaupungille etsien häntä, mutta turhaan. Hän kai oli mennyt kotiinsa, koska ei löytynyt. Tanssi aika meni hyvin, sillä en enää välittänyt mitään, kun kerran ei ollut siellä.

24 päivä.

On sunnuntai ilta. Juuri olen palannut suojeluskunnan ampuma harjoituksista. Meillä oli taistelu harjoitukset Pärnän sillan tuolla puolen aivan pimeään saakka. Läksyjä en ole viellä lukenut juuri yhtään.

25 päivä.

Heräsin tänäaamuna jokseenkin aikaisin, sillä Pesonen läksi kuuden junilla Pyhäjärvelle, joten en viitsinyt nukkua. Koulussa meni kaikki taa[s] päin honkia, sillä kun oli suojeluskunnan harjoitukset, niin ei tullut lukemisesta mitään. Ja päivällä oli vieraita joten en saanut lukea.

Kouluelämä käy päivä päivältä aina kurjemmaksi.

Olisi hauskempaa, jos minulla olisi erityinen huone ja siten talon ylöspito, joten voisi edes joskus kutsua vieraita. Ei myöskään kotiin voi kutsua, sillä se on minun mielestäni niin lopen alkuperäisellä kannalla.

Koko illan olin kotona.

26 päivä

Istun taas yksin asunnossani kirjoittaen tätä päiväkirjaa. Koulussa meni kaikki jokseenkin hyvin. Kuudelta menin kirjastoon ja sitten jonkun ajan kuluttua eläviin kuviin. Täällä esitettiin Troian häviö. (Muuten – ensimmäinen englanninkielinen painettu kirja oli History of Troy vuodelta 1474. Kirjanpainaja oli Caxton.)

Filmiuutuuksia

Suomen Kuvalehden numerossa 18 vuodelta 1926 – 1.5.1926 – esiteltiin kevätkauden filmiuutuuksia. Kuvien kanssa esiteltyjä filmejä olivat Pika-ajuri n:o 13 pääosissa Lily Damita (saksalainen), Jymyä, jyskettä ja jääkarhuja (Perävaunufilmi), Urheilun Venus (pääosissa Blanche Sweet ja Ronald Colman), Pariisilainen leikkikalu, Mustasukkaisuus (pääosissa Lya de Pulti ja Werner Kruus), Ilmotustyttö (pääosaa esittää Carinne Criffith), Suursiivous (pääosissa Betty Compson ja Adolphe Menjou), sekä Hyvästi elämä.