Äidinisäni, ukkini Israel Kuisma kuolee Helsingissä 23.3.1946.

 

20.3.1946 Israel Kuisman viimeinen kirje Helena Kuismalle Nuppulinnaan [Alkuperäinen käsin kirjoitettu kirje: IP:n arkisto]

 

Kirurkn sairaala 20. 3. 46. [Rauno Pärssisen käsialalla tehty lisäys: Kuoli 23.3.1946]

 

Rakkahin Helena.

Sain niinpaljon eväitä että riittäisi kuukaudeksi edelleen [.] siis ruokatavaraa, ei tarvitse eikä muutakaan paitsi rahaa jos minä selennen siitäkin, mutta saahan sen lähettää tänne jälkeen päinkin.

Nyt sanottiin että tälläviikolla saan lähteä kotiin niin ehkä lauantaina [23.3.1946] tulen ip. ehken samassa junassa kun Lea, silloin olisi Leivonmäen tultava Nuppulinnaan vastaan, mutta jos tulossani tapahtuisi muutoksia niin soitan puhelimella Rajanotkoon että miten on.

Jos Ilmari olisi tilaisuudessa tulla tänne Kirurkiseen Sairaala I osasto minua vastaan kun on takit y.m. kannettavaa, niin hän saisi tulla  se kulunki tulee kumminkin, tosin Suni jos joutaisi tulemaan niin vielä parempi maksetaan hänelle kysyköön Sunia, Kiitos kaikista teille ja Sunille erittäin, hän toi omia antimiaan 2 ask. tupakkaa, 80:,  2 munaa 60: 8. pullaa, 40,  ½ litr. maitoa 10. yht. 190:mk, on ihmeellinen hyvä naapuri, nämä on korvattava vaikka  millä, Kerronpahan kun tulen kotiin kaikki pienemmätkin seikat.

Rakkain terveisin Toivon näkemisiin ja Jumalan haltuun eläminen siiheksi ja ainaisesti edelleen.

Israel.

- - -

Tämä on Israel Kuisman viimeinen kirje. - Kyllä noista antimista yhteensä 190 mk tulee, ei ollut laskutaitoaan menettänyt. Lauantain juna lähti ilman Israelia hänen kuoltuaan edellisenä päivänä ja päästyään kaipaamaansa taivaan kotiin.

 

24.3.1946 Helena Kuisma Nuppulinnasta Sylvi Pärssiselle Tuupovaaraan

[Alkuperäinen käsin kirjoitettu kirje: IP:n arkisto]

 

                                                    Nuppulinna 24. 3. 46.

Terveiseni Sinulle Sylvi.

Nyt ilmoitan teille, että isä on nyt terve. Hän kuoli Helsingin kirunkisessa sairaalassa t.k. 22. päivänä [p.o. 23. päivänä aamuyöstä]. Hänelle tuli viellä kaiken muun taudin lisäksi sellainen repeämä vatsaan, että vesi pullistui nahan väliin ja aiheutti sellaisen tuskan, joten täytyi jo sinä iltana viedä sairaalaan, siis t.k. 14. päivänä.

Sitte kävi tämä ratavahti Suni häntä katsomassa ja laitoin hänelle evästä. Sitte sain viime torstaina [24. 3.  on sunnuntai, joten torstai on 21. 3. ] häneltä kirjeen, jossa hän kutsuu lauvantaina hakemaan hänet pois. Mutta tämä neidin muonamies meni perjantaina Helsinkiin ja pyysin häntä viellä isää katsomaan, hän oli istunut sängyn reunalla ja sanonut, että hän on siinä kunnossa ja tulee kotiin huomenna, eikä häntä koske mihinkään, sanoi siellä olevan niin ikävän. Muuten hän oli ollut täydellä järjellä, mutta silloin hän oli puhunut hyvin jäykästi, vaan me täällä tuumimme että hänelle oli annettu jotain lääkettä, vaan se olikin jo kuoleman alkua, koska jo sitte yöllä kuoli. Kyllä hän jo rukoilikin, että hyvä Jumala lopeta hänen tuskansa, sitä hän aina sanoi, että häntä kuritetaan entisten syntein tähten. Kyllä jo minäkin mielelläni hänelle rauhan soin, kun näin niitä tuskia, mitä hän sai kärsiä, ja uskon myös, että isä on synnit saanut anteeksi ja hyvän osan perinyt.

Kirjoitan vielä myöhemmin milloin haudataan ja mihin, kun pojat pääsevät yhteen tuumaamaan. Laitettiin Einolle ja Muuramessa olijoille sähkösanoma.

Kiitoksia kirjeestäsi. Hyvää vointia.

Mamma

28.3.1946 Jenny Kuisma Suonenjoelta  Helena Kuismalle Nuppulinnaan

[Alkuperäinen kirje Esko Kuisman hallussa. Kirjoitettu kirjepaperille lyijykynällä. Kirjekuori ei ole tallessa.]

                                                            Suonenjoki 28/3 -46.

Mamma hyvä!

Olen tässä ollut vähän huolissani niiden hautajaisten järjestämisestä. Kirjoitin juuri Sylville jos hän pääsisi tulemaan jo ensi viikon puolivälissä. Hän kun on niitä pitoja touhunnut niin osaisi paremmin järjestää ja arvaisi minkä verran mitäkin pitäisi varata. Tulkaa tekin niin pian kuin vain mahdollista. Onhan se mukavampi sakillaan varata. Airaa pyydän ja tulemaan jo puolen viikon maissa.

Pikkuleivät pitäisi jo ainakin viimeistään torstaina paistaa, ja useampaa lajia laittaa niin nekin vievät oman aikansa.

Se ruokajuttuhan se on huonoa, mutta laitetaan sitä mitä saadaan.

Eino meni tänään Kuopioon. Hän painattaa ne kutsukirjeet ja kyselee seppeleitä. Teidän pitäisi nyt heti lähettää se värssy, mikä teidän seppeleeseen tulee.

Pesin toissa päivänä ison pyykin, kaksi isoa saavillista valkeita ja kirjavat vielä jäivät pesemättä kun kädet menivät niin rikki ettei saa oikein mitään tehdyksi. Eilen sain pyykin ulkona kuivaksi ja nyt jo on silitetty. Minulla tässä onkin touhua että saan välillä paikkoja kuntoon.

Pitäisiköhän teidän tuoda kahvikuppia tullessanne. Minullakaan ei ole kuin puolentoistä tusinaa. Hännisen Elsallakaan taitaa olla vähän astioita ja eihän täällä tuntemattomista paikoista ilkeä mennä lainaksi pyytämään. Airan ja Toinin pitäisi tuoda lusikoita ja ruokaliinoja. Minulla ei ole kuin kaksi valkoista liina ja nekin on vähän sitä ja tätä.

En jouda nyt enempää. Kirjoittakaa nyt milloin tulette että tiedämme tulla vastaan ja lähettäkää se seppeleen värssy.

                 Monin terveisin               

                                                   Jenny.

 

31.3.1946 Helena Kuisma Nuppulinnasta Sylvi Pärssiselle Tuupovaaraan

[Alkuperäinen käsin kirjoitettu kirje: IP:n arkisto]

                                                           Nuppulinna 31. 3. 46.

Terveiseni teille Sylvi, Arvi ja lapset.

Nyt ilmoitan teille,  että isä kuoli Helsingin kirunkisessa sairaalassa tämän kuun 23. päivän aamuna kello 5. Hautataan Suonenjoen  hautausmaahan ensipyhänä kirkonmenojen jälkeen [7.4.]. Siis tulkaa hautaamaan isä viimeiseen lepoonsa. Toivon Arvin pitävän haudalla puheen ja siunaavan hautaan.

Isällä kävi joulun väli lauvantaina Terijoen rovasti Mutru antamassa ehtollisen. Siitä asti hän oli valmis täältä pois lähtemään, luki ja rukoili aina, yölläkin kuin havatsin hän oli kädet ristissä lukemassa. Nämä virret olivat hänen lempivirsiään 210. 212. 313. 371. 490. 492. 493. näitä virsiä hän aina luki kovalla äänellä, joten minäkin ne melkein opin ulkoa. Uskon varmasti isän hyvän osan saaneen ja taivaan ilon perineen.

Ei sitte muuta, Suonenjoella tavataan.

       Hyvää vointia. Mamma

[Virsien numerot ovat luultavasti vanhan virsikirjan numeroinnin mukaiset, eikä v. 1943 uudistetun virsikirjan]

 

16.4.1946 Sylvi Pärssinen Tuupovaarasta Helena Kuismalle Nuppulinnaan

[Alkuperäinen käsin kirjoitettu kirje: IP:n arkisto]

                                                           Tuupovaarassa 16. 4. 46.

Mamma hyvä!

Nyt on siis isä haudattu ja toivon mukaan hänen sielunsa on päässyt ikuiseen iloon ja rauhaan. Paljon kärsimyksiä hänellä olikin täällä maailmassa. Ne hautajaiset siellä Suonenjoella olivat muun ohella myös virkistyshetki, kun tavattiin niinkin paljon sukulaisia ja tuttavia yhtaikaa. Minun aikani kuluikin melkein kokonaan maallisten – materialististen asioiden hoidossa, enkä joutanut edes lukemaan kaikkia osanottoadresseja, puhumattakaan halajamistani läheisemmistä seurusteluhetkistä teidän muiden kanssa. Hosumista, kiirettä ja järjestelemistä vain ”yhellään”. Mieleni oli paha siitä, etten aikaansaanut enemmän hyödyllisiä ja tarpeellisia asioita, vaan Jennyn y.m. jopa Teidänkin piti tarttua töihin, että kaikki järjestyisi. No niin. Takana ovat nyt kaikki touhut, mielessäni on vain monta epäonnistunutta asiaa ruuan ja juoman suhteen, mutta niille ei nyt enää mahda mitään. Kiitos teidän kaikkien, että ohi päästiin kaikesta. Minulle oli todella raskasta lähteä niin vain suinpäin Arvin kanssa pois, mutta pitihän minun seurata häntä. Jouduttiin vielä olemaan yötä J:ssa ennenkuin päästiin kotiin. Olin kovin pahoinvoipa, mutta lepo ja rauha saattoi taas kaiken ennalleen. Kotona oli sill’aikaa jaksettu hyvin.

Te olette sitten nyt siellä Nuppulinnassa yksin. Olette tietysti korjailleet jälkiä ja järjestelleet elämäänne uudelleen reilaan. Meitä kaikkia lapsia jännittää nyt, että mitä te teette. Jäättekö sinne yksin elämään ja ollaan sitten kaikki hajotettuina yksitellen ympäri Suomea kuin ainakin ”Väinölän lapset”, vai menettekö jonkun lapsen luo asumaan.[Kirjeestä on tallessa vain tämä lehti. Ilmeisesti olisi jatkunut vielä jonkin verran, koska terveiset puuttuvat kokonaan]

(Ilmo P:n huom.: Hautajaisiin osallistuivat Väinö Kuisma, asemamies Juho Turunen,  Jaakko Linjama, Elsa Hänninen, Toini Linjama, Aira Kuisma Jyrki Kuisma, Helena Kuisma ”mamma”, Sylvi Pärssinen,  Arvi Pärssinen, Simo Pärssinen, rovasti Simo Halmesmäki, Ester Oravuo.Pirkko Linjama, Sakari Kuisma, Raimo Kuisma, Martti Linjama. Esko Kuisma, Lauri Hänninen (suutari Juho Hännisen poika), Tyyne ja Aleksander Kuisma., Gutzeitin työnjohtaja Emil Kolehmainen ja Mari Pärssinen.)