Ehtoosanomien toimituksessa aamulla kello 9 13.3.2016. Paikalla toimitussihteeri Tomppa ja toimittajat Jani-Petteri, Lissu, Aino ja Yngve.

Tomppa: No niin, nyt sitten ideat paukkumaan, että saadaan huomisen lehti myydyksi ja meille leipää ja särvintä pöytään. Ulkomaanuutiset onkin jo kopioitu, joten aloitetaan sitten tämä tavanomainen. Mennään kai läpi normaalijärjestyksessä. Ensin karu. Nyt kun Matti-Esko on poissa, niin voisitko Aino ottaa tämän aiheen, onko sinulla ehdotuksia?

Aino: Kyllähän minä jo viime viikolla kirjoitin aiheesta ”Karu kokemus, matkalta palattua anoppi oli tullut kylään”, mutta voin minä kirjoittaa nytkin.

Tomppa: Joko aihe pyörii mukavasti kielen kärjessä.

Aino: Voisin ottaa tähän kassamagneetiksi esimerkiksi ”Toisen linjan ilotyttöjen karu maisema”.

Tomppa: tuostahan kirjoitti Jani-Petteri juuri viikko sitten – eikö olisi uudempaa.

Aino: No otetaan sitten vaikka ”Karu perinnönjako: "Akka kieroili itselleen vaarin matkaveneen". Tää on yhden lukijapalautteen kautta saatu tällä kertaa ihan oikea tieto.

Tomppa, Jani-Petteri: Toi kyllä toimii – varsinkin tuo ”akka” on hyvä – antaa vain mennä.

Jani-Petteri: Mulla olis vielä vanhustenhoitoon yksi karu lisää: ” ”Ihmisten kohtaamiset ovat karuja, vanhusten yksinäisyys ja turvattomuus lyövät kodeista silmille.” .

Tomppa: Toi on kyllä vähän toistoa, mutta taitetaan toiselle sivulle, niin ei sitä kukaan huomaa. Vanhuksilla aina paljon klikkauksia ja mainostajat on tyytyväisiä ja ihmisiä säälittää. Pannaan samalle sivulle vielä Heleniuksen ottelun ennakkopuffi. Entä olisiko vielä juttua Bull Keturista.

Jani-Petteri: Se on sen seuraaminen nyt tämän kuukauden aikana ollut minulla, mutta ei se ole muuta tänä aikana tehnyt, kuin ollut lihaksikas. Ei siis siitä riitä juttua huomiseen.

Tomppa: Joku urheilujuttu pitäisi saada.

Lissu: Mullois kyllä haastattelu vaihteeks jostakin muusta kuin Jessesta. Nyt siis Ahosta: ”Kärppien nuori tähtikiekkoilija Sebastian Aho on hämmästyttänyt kaikki pelisilmällään. Nyt Aho kertoo Urheilusanomille, miten ja millä tavalla hän näkee pelin kaukalossa..”

Tomppa: Tuost mie tykkään … nuori ja tähtikiekkoilija. Niin sitä pitää Lissu. Oikein hyvä. Noniin. Jatketaanpa sitten asiantuntijoihin. Onko joku ehtinyt jo kääntää ulkomaisia juttuja?

Yngve: Mulla olis tämä komea kuva yhdestä Lontoon rotasta. Otsikko on ” Kuva: Lontoosta löytynyt ’jättirotta’ puistattaa – tätä mieltä lajista on asiantuntija”. Oikein hyvä juttu. Nää luontojutut jotenkin kiinnostaa aina.
Tomppa: Otetaan sitten se kuvan kanssa, jos ei pahoja onnettomuuksia satu. Entäpä sitten genreen raju. Onko ehdotuksia.

Lissu, Aino, Yngve: Ei ole nyt sattunut auto-onnettomuuksia. Sitä paitsi se oli toissapäivänä se raju kolari. Pitä keksiä jotain muuta. Ja raju on kans Matti-Eskon heiniä yleensä.

Tomppa: Tämähän alkaa lässähtää, jos ei lehteen saada mitään rajua. Kai nyt mysteeri-osioon on jotain?

Aino: Minä kun olen nyt mysteeri-vuorossa, niin niitähän löytyy. Esimerkiksi ” Ruotsalaisyhtye Kent lopettaa uransa – ilmoitus julki mystisellä videolla” tai sitten ”SM-liigan tähtipuolustajalla mystinen vamma – tekee silti huipputehoja”

Tomppa: Jos ei parempia ole, niin otetaan täytteeksi nuo molemmat. Sitten on nämä paljastukset. Eikös se ollut Jani-Petterin vuoro?

Jani-Petteri: Joo. Näitä aina löytyy. Ainakin seuraavat ovat hirveän mielenkiintoisia. ” Kaisa Mäkäräinen paljastaa:  Nämä ratkaisevat uran jatkon” ja ”Managerilta yllättävä paljastus Michael Schumacherista: ”Uskon, että se oli hänen salainen unelmansa”  ja sitten vielä ”Suosikkijuontaja Einyt paljastaa parturoineensa itse hiuksiaan.

Tomppa: Jaa ja joo, miljoona katsojaa ei voi olla väärässä. Toivoisi vain että tuo Einyt paljastaisi jotain muutakin, vaikka takapuolensa, hehe, mutta menköön nuo kaikki. Oikein mainiota, Jani-Petteri. Mutta eikös sulle kuulunut viime viikolla myös nämä legendat.

Jani-Petteri: Nyt ovat olleet legendat aika lailla kiven alla. Ehkä tämä bändin lopetusilmoitus menisi: ”Legendaarinen suomalainen punkbändi lopettaa 35-vuotisen uransa, Legendan nimi on ’Terveet kädet ’.  Ja sitten ”F1-legenda suuttui Mercedesin ”hyväksikäytöstä” – avautui raivokkaasti, Legenda on Niki Lauda.

Tomppa: Terve sielu terveissä käsissä kun lopettivat. En oo kyllä tollasesta bändistä kuullukaan, Niki Lauda sen sijaan on jotenkin tuttu. Mutta jos me väitämme, että legenda on, niin se on. Kenelläkäs sitten oli yllätykset.

Aino: Mulla oli yllätykset. Nyt niitä sitten olikin paljon: ” Emma-gaala kasvoi hurjasti viime vuodesta – luonto-ohjelmasta viikonlopun yllätyshitti.”  ”Emma-gaalan katsojaluvut nousivat hurjasti viime vuodesta. Myös Ylen viikonlopun yllätysveto keräsi huimasti katsojia tv:n ääreen.”, ”Ylen viikonlopun yllätysveto Erämaan lumo keräsi sunnuntaina keskikatsojamääräkseen 605 000.”, ”Voitokkaat norjalaishiihtäjät joutuivat yllättävän ongelman eteen.”, ”Cindy Crawfordin ja teini-ikäisen tyttären yhdennäköisyyttä hämmästellään – ”Tytär on geneettinen ihme”, ”Backe valitsi ryhmänsä Puola- ja Norja -peleihin – yksi yllätysnimi mukana”, ”18-vuotias yleisurheilutähti hämmästyttää kehityksellään – saiko tämä nainen täydelliset geenit?”, ”Tekoälyn ja ihmismielen Go-taisto huipentuu – nyt yllätti ihminen”, Putinilta yllättävä määräys: Venäjä vetäytyy Syyriasta”, ”Stubb: Harkimo-uutinen oli eittämättä yllätys”, ”Superyllättäjän valmentaja ei suostu mestaruushehkutteluun: En katso sarjataulukkoa”, ”Valioliigan superyllättäjä tiukensi otettaan ykköspaikasta”.

Tomppa: Siinäpä vasta yllättäviä hämmästyksiä ja hämmästyttäviä yllätyksiä. Sinäkin Aino alat olla geneettinen ihme. Varsinkin tuo valioliiga – missäs maassa sitä pelataan. Väliäkö hällä. Kaikki lehteen vain. Entäpä sitten ”nyt puhuu”-osio. Onko joku avannut sanaisen arkkunsa viimeinkin? Kenelläkäs se oli. Taisi olla taas Jani-Petterillä.

Jani-Petteri: Nyt ei saatu kovin lihavaa kalaa puhumaan, mutta yksi kuitenkin.  Nyt puhuu kolmas Axl Smithin salakuvauksen uhri: ”Meitä on kehotettu käymään sukupuolitautitesteissä” .

Tomppa: Hyvä ettei sukupuolitestissä. Tämä uutinen tuo meille vielä pitkään rahaa. Ainollako oli tällä viikolla ohjeistukset.

Aino: Kyllä oli. Aika liuta näitä nyt kertyikin. Siitä vain valitsemaan: ”Näillä kikoilla saat ihmiset pitämään itsestäsi enemmän”, ”Nuorilta kysyttiin: Ennen kuin julkaisette toisista kuvia somessa, miettikää tätä”, ”Hämmentääkö erikoisruokavalio? Näillä ohjeilla kaikille samaa ruokaa”, ”Ei kevättä ilman raitapaitaa!”, ”Katso 10+1 tuoretta ideaa”,  ”6 asiaa, jotka menestyvät ihmiset ovat tehneet jo ennen aamukahdeksaa”, ”14+1 asiaa, jotka vain silmälaseja käyttävät tietävät”,  ”Yksi sana on avain onnelliseen suhteeseen – oletko sanonut vielä tänään?”

Tomppa: Hienoa Aino, olet eilisestä parantanut kuin sika juoksuaan. Eilinen kananmunankeitto-ohje oli kyllä aika limbo. Kaikki vaan lehteen. Sitten vielä tutkija- ja asiantuntija-osio. Kutsukaapa vahtimestari sisään.

(Vahtimestari tulee)

Tomppa: No, Vahti-mikko, mitä uutta saamme tieteen saralta.

Vahtimestari: On nyt varaa valita. Tässäpä teille lista. ” Tutkijat Sipilän lähtöpuheista: Mittaa onnistumistaan kuin toimitusjohtaja. (politiikantutkijat Markku Jokisiipi & Erkka Railo ja Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä)

Suomalaistutkijat tekivät mullistavan löydön bakteerista – voi tuoda apua sairauksiin (Oulun yliopiston kasvimikrobiologian dosentin Anna Maria Pirttilän tutkimusryhmä)”, ”Tutkimusten mukaan ihminen kun saa todellisuudessa eniten aikaan juuri aamun tunteina.” (T = ei mainita), ”Venäjän superhävittäjät lähtivät ensimmäisinä Syyriasta – Tutkija: Sotaretkestä oli tulossa kauhuskenaario (Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith)”, ”Suomalaistutkija Putinin vetäytymispäätöksestä: ’Ilmoitus jättää hirveän paljon auki’ (Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri kapteeni Antti Paronen)

Tomppa: Siinäpä uutista, jos mistä tahansa bakteerista löytyisi ratkaisu kaikkien sairauksien parantamiseksi. Siinä on jo Nobel lähellä. Pannaan nuo kaikki vaan lehteen. Tutkijat antavat aina luotettavan kuvan. Lisäksi on tämä asiantuntija-osio.

Vahtimestarti: Siihen tulisi nyt seuraavaa: ” Säässä tapahtui poikkeuksellinen lämpöhyppy – asiantuntijat hämmästelevät ilmiön voimakkuutta (A = NASA, helsinkiläinen professori), Kuva: Lontoosta löytynyt ”jättirotta” puistattaa – tätä mieltä lajista on asiantuntija, Asiantuntijat: Pitkä sairausloma ei ratkaise työpaikan ristiriitoja.

Tomppa: Tuo rottajuttu oli jo Yngvellä, joten se saa jäädä. Mutta muuten, hienoa, nythän me ollaan yhtä kunnianarvoisia kuin Science-lehti. Ei voi moittia. Sitten vihoviimeisenä ”etpä tiennyt” –osa. Hienoa korvata lämmönnousu lämpöhypyllä. Mielikuvitusta pitää olla. Kutsukaapa juoksupoika sisään.

Aino: Eihän meillä enää ole juoksupoikaa. Senhän kokoaa meidän pakettiautonkuljettajamme.

Tomppa: Jääköön sitten poikkeuksellisesti tyhjäksi. Kiitoksia taas koko tiimille luotettavasta työstä. Katsotaan sitten huomenna, kuinka myynnin ja klikkausten käy. Hehe – Jos olisi saatu Einytin takapuoli lehteen olisin kyllä ollut aivan varmoilla. Kakka myy aina hyvin! Näillä mennään. Näillä eväillä. Kiitos kaikille ponnisteluistanne. Yksi lehden ja lehti kaikkien puolesta. Perästä rytisee. Nyrkit yhteen ja menoksi. ”Sittai syyvää, kussei juuvaa, issiäi inhotaa” sanottiin muinaisen mummon sananlaskussa.

[Ilmo P:n huomautus: Otsikot Iltasanomista 14.3.2016 sellaisinaan.]