(IP:n huomautus: Toivo Härkönen tuli ylioppilaaksi vuonna 1928 isäni ja äitini kanssa Käkisalmen yhteislyseosta. Toivo oli isäni kanssa Hminassa Reserviupseerikurssilla nro 15. Sotilasarvo oli luutnantti)

Sotapäiväkirja sodasta ryssää vastaan v. 1941

Pitänyt res.luutn. T Härkönen 9/III/KTR / 2:sta 1. tulenjohtueesta.

Lainaan tähän alkuun entisen rykmenttini (KTR 2) kunniamarssin sanat:

Pois elkes, lienet ken

älä satu Suomehen

valta vieras, valvehill’

on joukot sen

18. 6. 41. Määräys YH:n klo 12,45. Helsingistä 20,50 Tampereelle. Juna täpötäysi. Eversti. Yö äidin luona Koivistonkylässä. Poriin klo 8.30 määränpäänä Kankaanpää. Hidas juna. Reserviläisiä matkalla kokoontumispaikkoihinsa. Julkiset kuulutukset YH:sta asemilla. Tuleeko sota? Porista 22,00 ja Kankaanpäähän 24,00. Ilmoittautuminen ja 80 tapaaminen Pikku-pappilassa. Yksikön perustaminen kiireellisesti. Lähtö keskitys kuljetukseen klo 7,00. Kuormaus alko klo 2,00. Hidas junan kulku.Poikkeaminen Jy. [Jyväskylä] 3 t. Katsellaan kaupunkia, saksalaisia ja 1000 kg. pommeja. Lähtö 22.45. Evakkojunia saapuu vastaan. Juhannusyö. Asemilla vilkutetaan meille ja toivotetaan hyvää matkaa. Saavutaan klo 18,00 Särkisalmelle. Purkaus ja lähtö marssille. Joku karjanhoitaja matkan varrella, ei muita liikkujia. Tyhjiä taloja, autioita pihamaita kukkivine omenapuineen. Marssimme Melkonniemen kautta 7nasen Innasennurkkaan – tutuille paikoille viime sodan jälkeen. Saavutaan Kk:lle aamuyöstä klo 2,00 26 p:nä. Teltat pystyyn, tykit ja ajoneuvot ilmasojaan. Ryssä on jo monta kertaa loukannut rajojamme ja pommittanut aluksiamme tuloksetta. Uutiset kertovat että etelä-Suomen kaupunkeja on pommitettu.

Turkua, Kotkaa ja Porvoota. Tykistötaistelut riehuvat Suomen ja ryssän rajoilla, mutta ei vielä meidän kohdallamme. Ryssän pommikoneita lentelee, kai matkalla kotiseudulle. – Tj-mme [tulenjohtueemme]. viisi miestä, ajomies kuudes. Tänä iltana lähti 2 tj. eteen kad. Kettusen johdolla. Olimme hänen kanssaan tiedustelemassa etumaastoa ja tarkastelemassa pääpuolustuslinjaamme lohkollamme. – Kanat kaakottavat talojen pihoilla ja onnistuimme saamaan useita kananmunia ja eräästä kellarista himan sianlihaa ruuan jatkoksi. Ilta rauhallinen.

26.6, Aamulla et. mitt. tarkistus ja mittauskoulutusta. Käyn Kana 3:ssa Torsajärven [Torsa, Pohja-Lankilassa] rannalla.  Voi kesän ja Karjalan ihanuutta. Heitän jonkun kerran onkea veteen tuloksetta. Pari tunnin perästä palaan patteriin jossa ole toistaiseksi ryhmäni kanssa reservissä. Täällä kuulen, että Suomi on julistanut olevansa sodassa Neuvostoliittoa  vastaan. Oikein! Olemme odottavalla kannalla. Mitä on edessä, sen jokainen tietää, mutta milloin hetki koittaa?

27.6. Lähdimmw klo 6,30 maastotiedustelemaan eteen, 90 ja minä lähetteinemme. Määräsimme uuden tj-paikan, klo 12,00 saapui ryssän puolelta kaksi pommaria, syöksyivät ja pommittivat, tuloksia ei ole tiedossa. Aamulla klo 6 ja päivällä klo 13 omat koneet pommittivat Elisenvaaraa ja Hiitolaa, palasivat takaisin hyvin matalalla, muttaeivät saaneet ryssiltä kuin kivääritulta. Ryssät ovat nostaneet Hiitolan suunnassa kiintopallon ilmaan. Tänään kävi korkeita upseereita mm. rykm. kom. ja pston [patteriston] kom. upseerijoukolla rajalla aina 200 m. päässä olevassa eräässä talossa tien vieressä. Tien viereen olivat ryssät asettaneet kaksi pesäkettä, mutta ne olivat miehittämättä. Rajan pinnassa rauhallista. – Pstomme on J.R 57:n tukipsto, jonka puolustuslohko on Simpeleen järvi – Torsanjärvi, se mukaan luettuna. Sitä paitsi Torsanjärvi – Silamusjärvi [Silamus] kannaksella on kev. osasto 16, jonka tukipatteri 9. ptri on, - Hyökkäyksen valmistelu alkaa. Ensi yönä siirtyy JR 57 ja luultavasti myös Kev.Os.16 noin 2 km. päähän rajasta linjalle Koitsansalo Kangaskoski – Vermiovaara [?] meeiltä ryssään päin. Mannerheim vieraili tänään täällä! Suuret asiat, suuret herrat! Ilta hiljaienen kesäilta. Miten lienee kotirintamalla?

28 pv. kesäk. Rajalla rauhallista! 6-koneen hävittäjälaivue ryssiä vieraili linjoillamme. Ryssän puolella palaa, savusta päättäen. JR 57 siirtyi edellisenä yönä rajalle. Me siirrymme uusiin asemiin ensi önä – Simpeleeseen. Lauantai-ilta – rauhallinen. Sielä täällä tykin jysähdys. Emme ole ampuneet vielä yhtään.

29 pv. kesäk. Herätys klo 2,00. Lähtö klo 4,0. Marssikynnys Kaljusen talon tykönä. Patterimme sivuuttaa sen klo 4.30. Milloin alkaa H? Klo 5,30 saavuimme Simpeleen kirkolle. Konekiväärien rätinää kuuluu ja vasemmalla Koitsanlahden puolella on täysi tykistötaistelu käynnissä. Olemme tulilinjalla, odotuksen jännitystä on meissä. Milloin putkemme rupeavat puhumaan jälleen melkein puolentoista vuoden perästä. – Vilkas Simpeleen kylä on hiljentynyt siviilielämän touhusta. Metsikkö kuin metsikko täynnä sotilaita, hevosia, ajoneuvoja, telttoja. Onhan melko suppealle alalle sijoittunut divisioona. Oikeallakin alkaa jyristä. Hissun kissun alkaa taas hurmautua sodan melskeeseen. Kauniista aamusta huolimatt ei ilmatoimintaa ol puolella eikä toisella. Juomme aamuteen! Klo 8,30 lakkasivat patterimme ampumasta. Klo 9,10 saapui ryssän pommilaivue japommitti aina 9,35 saakka vasemalla olevia asemia ja ampui Kk:lla. Aamulla myös ensimmäiset haavoittuneet edestä. Joukkueen vahvuisia partioitamme on käynyt edessä, tuloksia ei ole tiedossa. Odotusta ja pommituksia sivustassa. Valmistaudun eteen lähtöön ja  ylimenoon, Kirje kotiin. Vasemmalla yritti rajavartiokomppania väkivaltaista tiedustelua, mutta sai rajalla kovasti tulta ja menetti 30 miestä kaatuneina, useita haavoittuneina. Patterimme sai sen taki siirtyä asemiin taaksepäin voidakseen ampua mainittuun suuntaan. Klo 21m45 oli lyhyt yhteenotto edessämme partion yrittäessä ylittää rajan. Joku tykinlaukaus. Päivällä tuli tkm. Ylipaasto ”sotahulluksi”, hänet vietiin sairaalaan. Vielä en ole saanut lähtökäskyä. Klo 2145 ampui ryssä raskaallaan 6 a 7 ryhmää hautausmaan taakse. Yö rauhallinen.

30 pv. kesäk. Heti herätyksen jälkeen siirtyi ptrin muuan osa tuliptrin luo. Ptrimme tehtävä – tilapäistehtävä tukea Koitsanlahden suuntaa. Päivä rauhallinen. Olen lähettini kanssa kalastamassa Kivijärvellä. Vähän kaloja. Illalla klo 23,30 – 24,00 alkoivat ryssän paterit ampua Simpeleen kirkonkylää melko kiivaasti, saamatta edes tulipaloja. Klo 7,00 yritti ryssän pommilaivue lentää kohdaltamme taaksepäin, mutta tykistö pakoitti sen kääntymään.

Heinäk. 1 p:nä: Rauhallista! Ei mitään erikoista päivän mittaan. Illalla siirtyi koko tykistö taaksepäin puolustukseen. Yöllä hiljaista tyk.tulta Simpeen kylään.

Heinäk. 2 p:nä: Tj:mme kokonaisuudessaan siirtyy rajalle. Lähtö klo 9,00. Ilmoittautuminen klo 11,00 kapt. Vinterille Kangaskosken sillan luona. Taitaa tulla pitempiaikainen puolustussota tässä kohden, kun ”kiila” aiotaan työntää ilmeisesti toisesta paikasta. 

 

Toivo Härkönen kuoli rintamalla 1941 syyskuussa.