2.3.1938 Sylvi Tuupovaarasta Toini Linjamalle Lievestuoreelle

[Alkuperäinen lyijykynällä kirjoitettu kirje IP:n arkistossa. Teksti palautettu alkuperäisen mukaiseksi 7.7.2015.]

 

                                                                              Tuupovaarassa 2.3.1938

Toini!

En malta olla kirjoittamatta ja kysymättä, että mitä teille kuuluu? On niin pitkälti siitä, kun viimeksi kirjoitit.

Toivottavasti olette kaikki hyvässä kunnossa ja kestätte tämän kevätajan liikaa väsymättä. Joko pian tulee pääsiäisloma? Täällä on yhä suunnattomasti lunta ja ihan lähipäivinä on lisää tullut, mutta aurinko yrittää parhaansa mukaan sitä vähentää. Terveyttä olemme saaneet kaikki nauttia, lukuunottamatta minun vatsanväänteitäni, mutta luultavasti sekään ei pitkälti enää jatku, kestettyään jo kolmisen viikkoa. Hiihtäminen yrittää unohtua. Kävimme sentään pari viikkoa sitten Eimisjärvellä (yhteensä n. 20-24 km) ja prosenttihiihtopyhänä tuli myös matkaa tehdyksi 20 km. Tänään olimme metsässä – Arvi mittasi puupinoja –, mutta väsytti kauheasti ja nyt tuli m.

Pistäydyin eilen Joensuussa muka hatun ostossa, mikä meininki meni myttyyn, kun kaikki olivat hirveän mutkikkaisia. Toin sieltä lapsille lahjoja: Raunolle ja Helenalle pallon, Aarnolle suurennuslasin ja yhteiseksi pojille muovailuvahaa. Nyt ne tuolla omassa huoneessaan tekevät siitä mitä osaavat. Helenan panin leikkimään omaan piironginlaatikkoonsa arvellen, että saan olla rauhassa sitten, mutta nyt hän kyllästyi saatuaan sen tyhjäksi ja aukaisee kengännauhojani. Mitenkä Riitta jaksaa? Kyllä hän on hauska tyttö. Olen nyt vakuutettu siitä, että tytöt ovat parempia kuin pojat. Helena on kehittynyt hyvin. Hän on 25/3 kymmenkuukautinen. Hän pysyy hyvin seisomassa yksin ja syö jo kaikkea ruokaa erittäin hyvällä ruokahalulla. Vitolia saa 2 tippaa kahdesti päivässä ja ulkona on paljon. Nyt hän nukkuu yölläkin verrattain hyvästi ja päivällä kolme kertaa. (Leena sanoi Helenaa mallilapseksi hoidon puolesta.)

Illalla. Postiauto myöhästyi viisi tuntia, ja sain nyt kirjeesi. Kiitos siitä! Vastaan nyt aivan heti. Äsken kuuntelimme lastentunnin ja iltahartauden. Nyt nukkuvat kaikki lapset – klo 20. Arvikin on vuoteessa. Hänet haettiin viime yönä ½ 3 ajoissa sairaan luo Enon pitäjään. Siellä eräs kesällä vihitty vaimo – n. 20-vuotias – oli sairastunut lapsivuoteessa ja Arvi sanoi, että hän luultavasti kuolee. Hän halusi tavata Arvia, koska Arvi oli vihkimässä. Nyt hän voi parhaillaan olla kuolinkamppailussa, sureva mies ja viikon vanha lapsi vierellään. Arvi sanoi, että siinä asunnossa on kaksi huonetta, noin 3 m x 3 m alaltaan ja siinä on 9 henkeä kaikkiakaan. Oveakaan ei ole huoneiden välillä. Voi kurjaa! Tietysti ei kätilökään ollut siellä, vaan joku mummo, jolta jo viime kesänäkin oli yksi äiti kuollut. Arvin kehotuksesta miehen veli tuli täältä sairaanhoitajattarelta kyselemään, miten hoitaisivat sitä vauvaa. Yksi isä Eimisjärveltä hoiti samoin äidittömän tyttärensä 6-kuukautiseksi, mutta sitten se kuoli, ja voi sanoa, että se oli väärän hoidon ansiota. Isä kyllä yritti parhaansa, mutta ei osannut. Hän sanoi minulle, että hän pesikin sen joka päivä. Kyllä täällä kuolee paljon lapsia alle vuoden. 

Rauha Soinille tulee kesällä vauva [Sylvi Pärssisen huom.: Rauha on nimismiehenrouva], samoin Pomiloon ja Kuusaron Helville [Sylvi Pärssisen huom.: Ovat Vatasia]. Aune Vatanen (Kauravaarassa) hoitaa vauvaansa myös hyvin. Lainasin hänelle Terveyden hoitolehden helmikuun numeron, jossa on erittäin tärkeä luku äideille. Koetapas Sinä hankkia se itsellesi. – Jaakolle sano, että tänä iltana radiossa sanottiin silakan olevan niin terveellistä erittäin lapsille, että kahden silakan syöminen vastaa teelusikallista kalanmaksaöljyä! On ollut hyvä, että meillä lapset ovat terveitä. Puukan Raimo on usein meillä, ja ihmeekseni olen huomannut, että viiden lapsen meteli ei yhtään ole sen suurempi kuin neljän.

Meillä oli marttojen ompelukurssi äskettäin ja lopettajaisissa pidin pienen tervehdyspuheen. Enpä uskaltaisi Sinulle kertoa, että minä olen viime aikoina tehnyt kovasti käsitöitä. Vihdoinkin on siihen aikaa. Sinä kyllä saat olla varma, ettet siihen ennätä, voit rauhassa jättää kateusajatukset mielestäsi, sillä ei kenelläkään ole sivuharrastuksiin aikaa, jos on Sinun asemassasi. Koeta vain ajatella, että koulutyö, lapsenhoito ja talous kuuluu Sinulle, totta kai Sinä kesään pääset ja lepäämään Inkilään tai tänne. Kun kerran Jaakko tahtoo lisätä taakkaasi, niin koeta kestää, tämä elämähän on ohimenevää, sivuasia verrattuna iäisyyteen. Sinä olit ennen niin ”läpäisevä” (tark. vaikeuksista), näytä sille miehellesi, että pystyt täyttämään tehtäväsi! Ei, senhän Sinä olet tehnyt, synnytettyäsi lapset ja hoidellessasi niitä, enempään Sinä kykenet, kun ansiotyölläsi elätät perhettäsi ja palvelet miestäsi. Ne eivät Sinulle kuulu lain mukaankaan, mutta sitäkin Sinä teet. Mielestäni mies voi olla välinpitämätön kodinhoidosta ja lastenhoidosta vain siinä tapauksessa, että kykenee varallisuudellaan hankkimaan perheelleen huolettoman elämän. – Älä väsy vielä, pian tulee kesä ja vapaus. – Matkat vaativat rahaa. Etköhän kiintyisi kotiin enemmän, kun et menisi Inkilään pääsiäiseksi, vaan olisit pienokaisten seurassa siellä Lievestuoreella. Minunkin mieleni tekisi mennä Inkilään, mutta en millään raaskisi jättää lapsia. Saa nähdä, tuleeko Inkilästä ketä tänne.

Pelkäät sitä pappien syöttämistä. Yksi pappi, pastori Manninen, syötettiin eilen Joensuussa keittiön pöydässä ja sellaisella ruualla, mitä ei minulle kirk’herskalle iletty tarjota. Syöttäjä oli pastorska Manninen. Jos nuoria pappeja tulee, niin älä hermostu, eivät papit ole hyviin tottuneet. Teet viisaasti ellet itse istu pöydässä, sitten ne saavat terpoa mielensä mukaan ja ilkeävät syödä paljon. En minä eikä moni muukaan viiti aina keikkua ylös pöydästä, jos on itse tarjoiltava, vaan syödään itse jälkeenpäin. Etköhän Sinä osanne sitä mitä minäkin, mutta kun neuvoa kysyt, niin ota vastaan: Siis: Puhdas liina, puhtaat astiat ja sileät lautasliinat. Pane juomaksi maitoa ja jotain mehua, esim. puolukoista, minkä voit panna vaikka pulloon ellei ole lasikannua. Yhdet lasit pöytään. Minä lähetän viimeistään perjantaina Sinulle pienen paketin, jossa tulee luultavimmin lihamureke tai sianlihakääryleitä ja jälkiruoka, mikä varmasti maistuu. Teemakkaraa, silliä tms. voileipäpöytään, ja siitä riittää lajeja. Eivät papit osaa vaatia.

En minä tarvitse niitä liivejä. Ohenen päivä päivältä ja Arvi on hirveän peloissaan että ehkä koetan viehättää (!) muita kun kaidennan leninkejäni.

Martalle maksetaan palkkaa 225 mk ja Hiljalle 200 mk. Molemmilla on yksi ilta viikossa kello 16 lähtien vapaata. Se on uutuus, ja tytöt ovat mielissään. Tänään oli Hilja poissa, luultavasti herastuomarin poikia katsomassa Rekivaarassa.

Koko perhe jo nukkuu. Helena-tyttö on ihmeen kiltti päivisin. Hän leikkii poikien kanssa hyvästi ja tänäänkin kahteen kertaan nukkui leikkiessään yksin Karin sänkyyn.

Lopetetaan. –

Saat olla huoletta siitä, että viimeistään perjantai-iltapäivällä (1/2 5) lähetän matkaan paketin – Älä pyydä ketään toisia syömään kuin ne papit, äläkä ketään vieraita yleensä kuin kummit!

                                                        Terveisiä!

 Sylvi

Jäikö Riitalta tutti pois? Älä anna yöllä ruokaa, ja kun Jouko ei milloin halua syödä, niin anna olla syömättä, ei hän nälkään kuole. Helena saa aamulla kaurapuuroa + maitoa + vitolia, kello 10 perunaa + jotain meidän ruokiamme, kello 14 maitoa, kello 18 päivällisruokia + vitolia. Hedelmiä melkein joka päivä ateria-aikana! Voi hirveä sen ruokahalua.

Saat pääsiäisloman ajaksi lainaksi uuden kirjani ”Kehdosta kouluun”.

- - -

  IP:n huom. Hilja = Hilja Haakana, kotiapulainen. . 200 mk on vuoden 2008 Euroina noin. 66 €. Sylvi P 29-vuotias. Kari 4 v ja 8 kk. Sylviä nuorempi Toini-sisko asuu Lievestuoreella Jyväskylän lähellä kunnes kohta muuttaa miehensä Jaakon keralla Muurameen.