Luen parastaikaa Jonathan Kay’n kirjaa Among the Truthers. Se kertoo salaliittolaisteorioista ja niistä varsinkin USA:ssa. Joku tietysti kysyy, että mikä hitto noissa kiinnostaa. Se nimenomaan kiinnostaa, mistä Kay myös mainitsee, että salaliittoteoreetikkojen argumentit ovat kuin uskontoa: mitään ei tarvitse kovinkaan paljon todistella ja kaikki salaliittoja vastaan olevat kuuluvat itse salaliittoihin.

Kay käy salaliitot perusteellisesti läpi. Jopa niin, että itse Yhdysvaltain perustaminen oli salaliittoja vastaan: Englannin kaikkialle läpitunkeva pakkohallitus oli se suurin salaliitto, joka ainakin Amerikan mantereella piti kaataa.

Kay keskittyy aiheeseensa – salaliittoteoreetikkojen kuvauksiin – eikä suinkaan ala oikoa heidän käsityksiään. Rivien välistä käy kuitenkin selväksi Jonathanin kohde: hän kertoo mm. kuinka herkästi ihmiset Amerikassa (kaksi kolmannesta älyissään olevasta väestöstä) yhdistää JFK:n murhan 9/11 terrori-iskuun. Samat kansainväliset pankkiirit (peitesana juutalaisille) olivat mukana kummassakin ja CIA hoiti käytännön työt. Lisäksi Lee Harvey Osvald olikin kaksi persoonaa: Lee Osvald ja Harvey Osvald, joista vain toinen tavoitettiin. Samoin on elävänä uskomus, että 9/11 lentokoneita eivät ohjanneetkaan oikeat henkilöt, vaan ne oli varustettu kauko-ohjatuiksi. Ynnä muuta ynnä muuta. Esimerkiksi JFK:n murha oli sellainen tapahtuma, johon tilaustyönä tarvittiin salaliitto. Eihän olisi millään ollut mahdollista, että yksinäinen tavallinen tallaaja olisi Dallasin kirjavaraston yläikkunasta pystynyt murhaamaan niin arvokkaan persoonan kuin Amerikan presidentin. (Kävin seuraavana vuonna laulamassa JFK:n muistomerkillä Dallasissa.)

Tämä JFK:n murha heijastuu paljolti myös Jeesuksen murhaan. Jos raamattu olisi sepitettyä tarinaa, niin Jeesus olisi kuollut paljon ylväämmällä tavalla kuin ristiin naulattuihin puihin. Jotain ylevämpää olisi pitänyt olla – esimerkiksi salama olisi ollut poikaa. Niinpä raamatun lukija voi olla melko varma siitä, että Jeesus kuoli ristillä – kaikkein halveksituimmalla pahimmille rikollisille varatulla tavalla.

JFK:n murhaa tutkineen Warrenin komission jälkeen salaliittoteoriat kukoistavat USA:ssa. Ne kukoistavat niin hyvin, että huomasin salaliittoteoreetikon istuvan samassa työpaikan ruokalassa kuin minäkin – siis työtoverin. Tulin nimittäin jossakin yhteydessä tokaisseeksi, että on se kummallista, että Irakin sodassa (Gulf War) amerikkalaisia sotilaita kuoli vähemmän kuin rauhan aikana. Ko. persoona laukaisi, että tuosta hän ei usko sanaakaan. Yritin auttaa, että USA:n kongressin tilastosta näin on luettavissa. Hän siihen puuskahti: vääristelyä. Jos nyt joku, kuka tahansa, ajattelee rauhan aikaista USA:ta, jossa liikenteessä kuolee nn persoonaa vuodessa, niin hyvin varustetulla sotilaalla Irakissa ei ollut hädän päivää,. Panssarit suojasivat. Kyllä minä uskon tuohon, että USA:n tieliikenne on ollut armeijalle vaarallisempaa kuin sota Irakissa. – Tietysti toista oli Vietnamissa.