3.3.1946 Helena Pärssinen (n. 8 v 9 kk) Tuupovaarasta Helena Kuismalle Nuppulinnaan

[Alkuperäinen kirje Helena Lepistön hallussa. Kirjekuori puuttuu.  Kirjeeseen piirretty kukkia, punahuulisen tytön pää ja takavartalokuva.]

Tuupovaara

Rakas Mummo ja Ukki.

Meillä on taas oikein ihana päivä. Aurinko paistaa hyvin ja päivä on jumalan siunauksen voimalla taas päästy ohi. Minä hoidin Ilmoa melkein koko yön. Eliaksella on kovin ikävä Mummoa ja Ukkia. Miten te siellä asutte ja onko ukki terve, onko teillä hyvä olla. Minä olen käynyt koulua ja meillä oli lomaa kolme päivää, ensimmäinen päivä oli sitä varten että kuka halusi käydä kinkerissä, ja toinen oli pakkasloma ja kolmaskin. Ja koululla kylmätettiin torakat. Minä piirrän yhden kuvan Mummolle. Terveisiä Sanervalta ja Ilmolta Eliakselta ja Äidiltä.

Kirjoitti: Helena Pärssinen

     Tuupovaara [Toisella puolen] Piirsi Helena Pärssinen.

16.6.1946 Katri Korte Kärkölästä Helena Kuismalle Nuppulinnaan

[Alkuperäinen käsin kirjoitettu kirje: IP:n arkisto; tästä kirjeestä Sylvi Pärssinen ei ole kirjoittanut toisintoa koneella 1980-luvulla.]

                                                           Kärkölä 16. 6. 46

 

Sisko hyvä! Vihdoinkin rupean sinulle kirjoittamaan. Olemme olleet täällä toistakuukautta, aika on mennyt aivan huomaamatta, työtä on riittänyt kaikille. Me naiset olemme käyneet karsimassa petäjän ja närreen oksia poltto puuksi, aivan kartanon lähellä on tehty ropsia ja halkoja joten maassa olevaa puut on kyllä. Pojilla oli pelto töitä ja nyt ovat puhastaneet kesannon ojia ja onhan sitä hommaa kaikenlaista. Vähän ovat pitäneet vireillä kalastamista ja ainahan sieltä vähän on saanut. Einari on sairastanut, oli ensin kuumetta monta vuorokautta. Kävi lääkärissä kaksi kertaa, lääkäri määräsi olemaan paikallaan viikon, sitten sai kepiää työtä käyvä tekemään, kyllä hän nyt paranee. Arvi on tehnyt raskaammat työt. Tähän tilaan olemme olleet kaikki oikein tyytyväisiä. Karjalaitun on ensi luokkainen, ei tarvitse lehmien nälällä olla ja lammas-haka lähtee pihasta. Lampaita on meillä 3 emää ja 7 vuonaa kaikki nutija ei yhtään pässiä.

Meiltä on kirkolle 3 km viimepyhänä kävin Ailin ja Railin kanssa kirkossa Taskinen oli saarnaamassa, oli niin sateista että meno matkalla kasteli vaan mieli teki kuuntelemaan oman pitäjän pappia. Kartano on täällä yhtä kuivalla paikalla kun Inkilässä vaan ei ole yhtä kaunis. Asuinrakennuksessa on tupa, kamari, toinen kamari on oikein suuri, entiset asukkaat sanoivat sitä saliksi. Navetta on hyvässä kunnossa mahtuu 9 lehmää ja lammaskarsina, ulosluotava sementti lattialla, hevostalli on tilava ja siinä vieressä sikala, kaksi aittaa, sauna riihi, olki ja heinä latoja tarpeeksi, kaikki pihassa joten suojien puolesta tulee toimeen pitkän aikaa. Peltoa on pikkusta vaille 8 ht metsä on kaikki hyvää. Inkilän paikkaa ei tämä likimainkaan korvaa, muuta kun metsän puolesta.

Tule juhannukseksi tänne minun ratokseni tulen asemalta hevosella vastaa kun kirjoitat missä junassa tulet, Järvelän asemalta on 9 km jään yksin kotia toiset menevät kaikki Orimattilaan Kirvun juhliin. Toini ja Iivari tulevat tälläviikolla tänne hekin menevät juhliin.

Terveisä tuhansia ja hyvää kesän jatkoa

oikea osoite on

Kärkölä Myllykylä                                                

Katri

 

19.6.1946 Jenny Kuisma Suonenjoelta  Helena Kuismalle Nuppulinnaan [Alkuperäinen kirje Esko Kuisman hallussa. Kirjoitettu ruutupaperille lyijykynällä. Lähetetty ilmeisesti paketin mukana.]

                                                                                  Suonenjoki 19/6 -46.

Mamma hyvä!

Tämän verran sai nyt näitä pullajauhoja, mutta Eino koittaa myöhemmin järjestää sitten enemmän.

Lampaat tulivat hyvin perille. Kyllä niillä täällä nyt syömistä on, kun saavat suurustakin vähäsen.

Viime lauantaina tulla tupsahti ihan yllättäen Ahosen herrasväki (Kortteen Toini Iivarinsa kanssa) meille.  He olivat yötä, kävivät meidän uudessa saunassa kylpemässä ja sunnuntaina jatkoivat matkaa. He olivat Kärkölään menossa.

Saitko lähettämäni paketin viime viikolla? Minulla on juuri paistaminen uuni on lämpiämässä joten en millään jouda enempää kirjoittamaan.

Kirjoitan sitten taas juhannuksen jälkeen.

Parhaat terveiset teille meiltä kaikilta

                                                             Jenny.

 

19.6.1946 Sylvi Pärssinen Tuupovaarasta Helena Kuismalle Nuppulinnaan [Alkuperäinen käsin kirjoitettu kirje: IP:n arkisto, viimeinen sivu puuttuu]

                                                                                                           Tuupovaara 19/6 46

Mamma hyvä! Pitkän ajan jälkeen saatte nyt viimein kirjeen täältä päin. Minulla ei ole tullut kirjoitetuksi kenellekään kuukausmääriin. Nyt on jo yö, enkä viitsi etsiä mustetta kaukaa kansliasta, kun sattui punepullo käsiini. On tyyni ja valoisa. Eilen oli kova ukkosenilma puoleen yöhön asti, mutta ei siitä ollut tällä seudulla vahinkoja. Lapsetkin nukkuivat rauhassa.

Minun kevätkesäni on mennyt tavallista kiireisemmin, tuntuu aina että päivä loppuu kesken. Rippikouluaika pani voimani melkein äärimmilleen, kun Arvi ei joutanut yhtään auttamaan ja meillä asui neljä vilkasta tyttölasta ja yksi poika, joka oli kokonaan meidän ruuissamme. Se oli kiltti. Sitten tuli myös Esko, jonka vuoksi tyttöjen päät menivät ihan pyörälle. Eskon piti lukea, mutta ei siitä paljon mitään tullut, sillä häntä nukutti melkein aina. Päiväuniakin otti joskus kolmisen tuntia kun vain kävi kirja kädessä olemaan. Ja reilut yöunet lisäksi. Koetin myös syötellä häntä hyvin, että olisi ”kostunut”. Kyllä Eino teki väärin pitäessään sellaista juuri kasvuikäistä poikaa yötöissä siellä myllyllä kevättalvella. En minä raaskinut Eskoa enää pyytää töihin, kerran oli pellolla pari tuntia, ja joskus toi vettä ja puita y.m. Oikein oli hauskaa, että hän kävi täällä. Niin, hän innostui kalastamaan Arvin kanssa, mutta minä pyysin senkin lopettamaan, ettei väsyisi.

Rippipyhänä oli meillä sitten vieras pappi ja vieraita julman paljon talossamme. Ja kun siitä ruljanssista pääsin, tulivat pojat kotiin ja minä aloitin J:ssa hammaslääkärissä käynnin. Aarno ”pärjäsi” pojista parhaiten, hän pääsi suoraan neljännelle luokalle, keskiarvo oli 7,5. Kari sai saksan ehdot ja keskiarvo oli 6,9. Kari onkin vasta 12-vuotias, Rauno 11-vuotias, Rauno pääsi nyt toiselle luokalle, ehdot matematiikassa ja keskiarvo alle 7. Ei siis loistavaa. Nyt pojat ovat lueskelleet, käyvät retkellä, ovat tehneet seurakunnan metsässä halkoja ja omaa tarvetta varten aitatarpeita, kalastelevat ja auttavat minua ja Arvia töissä, mutta suurimman osan – leikkivät. Helena on nyt käynyt kansakoulua kaksi lukuvuotta ja viruu aina pitemmäksi ja pitemmäksi. Hänellä on taas paksut letinalut ja pitää kovin Ilmosta. Nytkin tahtoi pojun viereensä nukkumaan.

Meidän Omena-lehmä on aituri. Sillä on yhtä mittaa tissit halki. Tänäänkin repi piikkilangoissa ammottavan haavan takavetimeen ja minä kauhulla ajattelen aamulypsylle menoa. Silloin se on jo äristynyt. Meillä on tässä vuokraajan jäljiltä oikein huonot aidat. Haluaisin Arvin ostavan toisenkin lehmän, kun yhden lehmän maito ei riitä joukollemme. Saa nähdä, miten meidän maanviljelyksemme käy, kun vuokraaja rettelöi ja riitelee itselleen maitamme. Eilen oli meillä taloudellinen katselmus, jonka piti lääninrovasti Ansu Pärnänen, agronomi Herkamo ja Kiihtelysvaaran isäntä Eronen. Se oli jännittävää, ja minulla kovasti hommaa kestityksessä.

Meille tuli heti helluntain [9. – 10.6. ] jälkeen vieras, Kuisman Hanna. Hän lähtee huomenna pois ja on ommellut koko ajan. Luettelen, mitä hän on tehnyt: minulle tyykileningin, -esiliinan, pienen takin hiihtopuserosta, Helenalle 2 uutta, 2 korjattua leninkiä, esiliinan. Arville paidan, korjannut entisiä. Koulupojille 2 päällyshousut, 3 urheiluhousut, Eliakselle 2 paitaa, leikkipuvun, Sanervalle 2 uutta, 1 entinen leninki, housut, esiliina, Ilmolle 8 housut. Sitten vielä 3 lakanaa, 1 tyynyliina. Hän ottaa vielä mukaansa kankaita.

Nyt toivon, että Mari tulisi vielä pariksi viikoksi korjaamaan entisiä, niin pääsisimme tasapainoon. Asia on niin, että meillä on suorastaan kaikki epäkunnossa, ja Hannan työ on vain pieni osa siitä, mitä pitäisi tehdä. Olisi kolme täkkiäkin korjattava, kaikki patjat, talvitakit y.m., y.m. Minä en jouda. Entä sukat, välihousut j.n.e. , ja matonkuteet, pellavat. – Kyllä meillä pitäisi sitten tehdä suunnattomasti töitä tämän perheen eteen. Miten lienee Toinilla.

Juhannuspäivän iltana 1946 [24.6.]. Jatkan yhä puneella. Odottelen tässä Arvia pitäjältä, kello on jo yli 22. Tänään oli meille kutsuttu kaikki kevään rippikoululaiset ja samalla pidettiin Seurakunnan Nuorten kokous pihallamme. Meillä oli siis jälleen paljon vieraita. Myöskin Pyhämaan kirkkoherra ja eräs ent. Tuupovaaralainen saarnaaja ovat muutamia päiviä kierrelleet täällä. Minä olin eilen Eimisjärven opettajain [Sylvi Pärssisen huom.: = Rönkön] kaksosten ristiäisissä. - Nyt rauhoittuu taas pappilamme vähäksi aikaa. Lähden huomenna taas lehmänostoon. Saisimme lehmän, vasikan ja lampaan 25000 mk:lla. En tiedä, mitä tekisimme. Nyt minä vasta taisin päästä kiinni siihen hommaan, mistä tykkään: karjanhoitoon. En ole kyllästynyt, vaikka nytkin saan tämän lehmän kanssa pelata tunnin, ennenkuin se tulee lypsetyksi. Nyt alkavat ne tissit jo parantua. Mutta yhtä minä haluaisin: kesälomaa, ja viikon verran. Minä en kyllä pääse sinne Teidän luoksennekaan, kun ei rahat riitä, sanoo Arvi, ja taitaa se loma-ajatus jäädä meiningeiksi, mutta mikään ei estä sitä haluamasta.

Arvia harmittaa kovin ettei Väinö ole ilmoittanut mitään siitä kengänostoluvasta. Olkaa hyvä ja ottakaa Te siitä selvä ja lähettäkää se tänne, että Arvi saisi uuden ostoluvan, sillä hänellä on kovasti tarvis kenkiä virkapuvun kanssa käytettäväksi.

Vai on Läherinnan Hanna nyt ”vapaaherrattarena” kiertämässä maailmaa. Minä omana mielipiteenäni keroon vain Teille, että minusta hän on tehnyt suurensuuren pukin – tai synnin elämässään, ei siinä, että ehkä liiallisen rakkauden vuoksi on ainoaa poikaansa hemmotellut, vaan siinä, että hän ei osannut silloin väistyä syrjään, kun Eino löysi Sylvi Niskalassa elämänkumppaninsa. Tiedättehän, miten hän tahtoi olla Einon elämässä numero yksi, vaikka Eino oli vihitty Sylviin. ”Miehen on erottava isästään ja äidistään ja liityttävä vaimoonsa  - eikä kellään ihmisellä ole oikeutta heitä toisistaan erottaa” on nimenomainen määräys, ja kun ”ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi”, on äidinkin, jonka verta ja lihaa poika on, väistyttävä ja luovutettava poikansa toiselle naiselle, vaikkei häntä hyväksyisikään. Ja kun Hanna sai Einon ja Sylvin erikseen – juuri siinä oli syy – ja sittemmin suosi Einon laillistamatonta ja synnillistä suhdetta siihen Römpöttiin – Sylvi lie sekin ollut -, niin valitelkoon nyt maailmaa kierrellen onnettomuuttaan. Kumpa Herra antaisi hänelle ymmärrystä näkemään sen suuren malan silmässään. Kyllä Te olette siinä suhteessa käyttäytyneet oikein hienotunteisesti: Tuskin voi kukaan meidän aviopuolisoistamme sanoa Teidän pienimmässä määrin tunkeutuneen pahaa mielessä [Seuraava, kirjeen loppu, ei ole IP:n arkistossa, vaan on kopioitu Sylvi Pärssisen koneella kirjoitetusta toisinnosta] välejämme sotkemaan. Päinvastoin koetatte kääntää asioita hyvin päin. Ja ei Teidän asuntoja tarvitse matkustajakodeista itsellenne hankkia, on tilaisuus olla lasten kodeissa.

Minä olen niin vihainen niille ihmisille, jotka tunkeutuvat aviopuolisoiden väliin. Meillä ei sellaisista ole ollut puutetta, kuka milloinkin yrittää, ja kuka paremmalla kuka huonommalla onnella. Arvi on minulle oikein hyvä, mutta heikko hän on. Annoitte minulle kirjeessänne hyvän neuvon anteeksiantamisesta.

[ilmeisesti kirjeen reunassa] Meillä on nyt 2 lehmää, vasikka, 4 lammasta, 7 kanaa ja kukko.

xx.07.1946 (?) Ismo Kuisma Muuramesta Ilmari Kuismalle Nikkilään

[Alkuperäinen lyijykynällä  kirjoitettu kirje Seija Norannan hallussa. Vuosiluku päätelty siitä, että Ilmari meni Elsansa kanssa naimisiin elokuussa 1946. Kirjeestä on jäljellä vain viimeisin arkki. Kirje on kuitenkin kirjoitettu varmasti Israel Kuisman keväisen kuoleman jälkeen.]                                                       

. . . täällä käymään. Mehän emme myöskään ole nähneet toistemme ”eukkoja”, se olisi varmasti rattoisa hetki?

Esko friijustelee S:joella jotain Maija-Liisaa, hän on kanssa pohjolasta, Esko sanoi, että se on jotain 60 km siitä, missä Elsan kotipaikka on.

Minä olen tässä hissun kissun järjestellyt kapioitani kuntoon. Jätin nyt vihdoinkin sen etunimiasian tuomarille, ja aikomukseni onkin mennä heti sen nimiasian ratkettua vihille. Vanhan nimen kanssa en oikein viitsisi vihityttää itseäni. Tuomari arveli, että se jo tämän vuoden aikana ratkeaisikin.

Jätetään nyt se korvausasia mamman huostaan, jos ei hän saa Einoa selvän tekoon, niin sitten jätetään asia tuomarin huostaan. Kirjoita Sinä nyt myöskin mammalle ja pyydä häntä saamaan selvä aikaan.

”Karjalassa” oli uutinen, että toukokuuhun saakka on oblikatioita otetta vastaan velkoihin niiden indeksiarvosta, 100,000:- maksaisi velkoja siis 219,000:-. Nyt olisi minun mielestäni parhain aika maksaa velat pois. Mutta katsotaan nyt kuinka tässä käy. Jos ei tämän vuoden aikana tule mitään selvää, niin ensivuonna tehdään sitten laillinen selvä.

Lähetä Einolle niitä karhumakirjeitä joka viikko, niin eiköhän hän viimeinkin lähettäne rahaa. Jos et nyt lähiaikoina saa, niin kirjoita minulle, minä käyn sieltä hakemassa. (Ensi viikon lopulla kirjoita viimeistään.)

Ei tässä sitten muuta kuin terveisiä vain ja voi paksusti.

Itti.

6.8.1946 Helena Kuisma Nuppulinnasta Ilmari Kuismalle Nikkilään [Alkuperäinen musteella kirjoitettu kirje Seija Norannan hallussa. ]                                   

                                                                                       Nuppulinna 6.8.46.

Terveiseni Ilmari sinulle!

Kiitos siitä kihlakortista ja nyt eilisestä kirjeestä. Olin ihan kuin puulla päähän lyötynä sen kihlakortin tähden, että niinkö se sittenkin meni ja joko nyt sattui se oikia. Toivotan teille onnea ja menestystä elämän tielle, suokoon Luoja sinulle hyvän ja kunnollisen elämän toverin, sitä sydämestäni sinulle toivon. Wai on morsiamesi niin etäältä pohjoisesta ja siitä olen hyvilläni kun sanoit olevan talontytön, ettei ole mikään vaativa ja hienosteleva sillä työ on aina kunnia sille joka työtä tekee. Wai on Elsasi Nikkilässä, kun kirjoitat niin sano minulta terveisiä.

Sain Liisalta viellä Helenan päiväkortin ja aikaisemmin Tyyne kirjoitti minulle kaikista entisistä asioista ja kutsui minua käymään heillä, vaan menemättä se minulta jää. Nyt oli eilisen päivän Karjalassa, että sedän Lauri on jo hyväksytty Rauhaan harjoitteliaksi, siis hän käy sinun jälkiäsi.

Kirjoitan nyt paikalla Wappo tädille siitä asiasta ja olen melkein varma, että se onnistuu.

Pyysin Wäinöä soittamaa Orimattilaan ja kysymään niistä korvauksista, sieltä oli Tahvola vastannut, että meidän yhteiset anomukset on käsitelty kesäkuun alussa, vaan Eino oli pyytänyt ette lähettäisi papereita menemään edelleen ennenkuin hän on ne tarkastanut ja sitte kirjoitin Einolle, että jos hän ei ole viellä siellä käynyt, niin menköön ja kiireen vilkkaa, ettei enää sen takia pitemmälle viipyisi. Päivölästä olivat hyväksyneet 900.000 mk. vaikka pyyntö oli toista miljoonaa. Sahasta ja myllystä ei Wäinö kysynytkään. Luulisi ne viellä jonkun kerran joutuvan, vaan miten kauvan viipyne. Rinnan Kustille tulivat päätökset, he saavat 700.000. tuhatta. Olisihan sen jälkeen meidän pitänyt saada enempi, olihan paikoilla eroa kuin yöllä ja päivällä.

Tein Pirkon kansa heinää maantien ojanpientareet aina Nuppulinnan asemalta Sunin Jokelan puoleiselle ylikäytävälle asti ja sain heinää 34. seipäällistä, sitte on tehty lehtitukkuja kolmattasataa kappaletta. Ei ne kyllä riitä lehmälle ja lampaalle puoliksikaan mistä heitä sitte saane. Olkoon se sen ajan murhe.

Kaksituhatta Suni määräsi kaikista lehmän ja lampaan kesäruoka syksyyn asti, heinämaan vuokra ja mitä ikinä olemme heille maksamista.

Nyt on Sylvi ja Kari olleet täällä vieraina, ei tosin Sylvi ole täällä kuin joskus käy vaan, hän on Otalammin lepokodissa kolme viikkoa, vaan käy joskus täällä antamassa Karille saksankielen tunteja. Kari pääsi jo muuten lyseön neljännelle luokalle, mutta sai saksassa ehdot. Sylvi käy nyt niitä ehtoja täällä joskus jonkun päivän perästä hänelle neuvomassa.

Ittillä on ja aikomus nyt elokuussa tulla tänne lomalle.

Pistän tänään sinulle vähän eväitä. On täällä kyllä ainakin leipää, käytin 50.kg. vehnää myllyssä, vaan on täällä ollut minulla vieraitakin.

Onnea vain ja hyvää vointia.                                             Mamma

(Laitankin tämän kirjeen paketissa. Laitan leipää kun paistan. Jos piiraat ovat hyviä, ettei happane tullessa ja muuten sinulle maistuvat, niin näitä kyllä saat useammin. Woi jos on mielestäsi suolaista, niin laita kuppiin veteen ja hämmennä, kyllä suola lähtee.)

Kirjoita joskus.

- - -

[IP:n huom.: ”Sedän Lauri” on Lauri Kuisma, Sylvi Pärssisen serkku.]

12.9.1946 Vappu Kuisma Viljaniemestä Helena Kuismalle Nuppulinnaan [Alkuperäinen käsin kirjoitettu kirje: IP:n arkisto]

Viljaniemessä 12. 9. 46

Terveisemme sinulle meiltä

Kiitos kirjeestäsi, joka tuli aika sitte vaan ei ole tullut vastattua. Kyllähän se velkakirja on kelpaava kyllähän me olis uskottu vaikka ei olis ollut mitään ei Ilmarin tarvii hätäillä siitä maksusta jos meiltä uupuu niin se on pieni raha eikä meillä tällä kertaa olekaan mitään erikoista tilasta meitän pitää ensi keväähen maksaa 100,000 tuhat ja viimeinen aplikaatteina luulen että siitä hyvin selvitään saammehan viljaakin myytä paljon.

Miehet kävi Lahten markkinoilta ostamassa hevosen kun kynnöissä pitäisi olla kaksi hevosta maksoivat vähän yli viisikymmentä tuhatta on oikein nätti mutta sattuikin sellainen ettei käy pariin ensinkään nyt se pitäisi saata kaupaksi ja ostaa toinen.

Täällä oli niin kauniita ilmoja vaan ei me keritty paljon saada viljoja korjuuseen kun ei olleet kuivia kun meitän viljat valmistu vähän myöhään kyllähän täällä on ihmisillä paljon viljoja pellolla ja on vielä leikkaamistakin Kyllä me olemme terveenä vaikka täällä on paljon sitä lievää lavan tauti Matissa oli silloin kun oli Israelin hautajaiset kun ei jaksanut sinnekään tulla tytöt on kotonavielä eikä Veikonkaan ole vielä tarvinnut mennä sanovat nyt ottavan 1 päivä lokak. varmaan Veikkokin sitten joutuu vaan ei ole vielä mitään tietoa tullut.

Kun saataan kaikki kesätyöt tehtyksi niin meistä joku käy sinua katsomassa ja kyllähän sinunkin pitäsi käytä Heikin kansa täällä.

Ei Kortteelaiset ole kirjoittaneet eikä käyneet täällä toiset kun Einari ja Aili lasten kansa kesällä tekisi kyllä mieleni käymään heillä ennenkun tytöt mihinkään lähtee eihän sitä sitten pääsekkään minun pitäisi käytä Ainolla katsomassa Juhania vaan kun he on niin kaukana he on koko kesän hommanneet asuntoa Kouvolaan kun Heikillä on työmaa siellä vaan se asunnon saanti tuntuu toivottomalta he asuu nyt Ravijoella parakissa se ei ole kun kesä asunto ja kohta tulee kylmät eihän siinä voi mitenkään pienen vauvan kansa tulla toimeen.

Lähten aamulla käy-mään Lahtessa tästä kulkee linja auto aamulla menee 7. ja tulee takasin kello 2. tästä ei ole Lahteen kun 18. kilom.

Eipä nyt muuta kun toivon hyvää vointia ja paljon terveisiä.

                                       Vappu

12.11.1946 Helena Pärssinen (9-vuotias) Tuupovaarasta Helena Kuismalle Nuppulinnaan [Alkuperäinen kirje Helena Lepistön hallussa, ei kirjekuorta.]

                                                             Tuupovaara 12.11.46.

Mummo hyvä!

Tänään satoi lunta ainakin 20 cm, Minä osaan jo neuloa. eilen meillä oli toivonliitonjuhla. Milloin siellä pidetään toivonliitonjuhlaa? kohta tulee joulu on kovin hauska meidän Ilmo osaa jo joitakin sanoja. ne ovat em, pappa, tyttö, mamma, anna, haloo, tetä, tätä, totoo, Hän on aika veitikka hänelle pitäisi joulupukin tuoda puoli litraa mustetta puhelin ja sähkönappula. Terveisiä kaikille! Kirjoit: Helena P