Muistokirjoitus Karjalaisessa 31.1.2016

KUOLLEET

Rauno Pärssinen

Psykologi Rauno Pärssinen kuoli 22. joulukuuta Joensuussa 81-vuotiaana saatuaan äkillisen sairauskohtauksen. Hän oli syntynyt 15. joulukuuta 1934 Korpiselässä.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Joensuun lyseosta vuonna 1954 Rauno toimi vuodet 1954-1958 kansakoulunopettajana Vuolijoen Männistössä ja Tuupovaaran Mannervaarassa. Mannervaarasta löytyi myös vaimo Anja.

Rauno olisi halunnut valmistua opettajaksi, mutta käsistään invalidina häntä ei huolittu opettajakoulutukseen. Kun kolmaskin hakemus hylättiin, hän tilasi itselleen vastaanoton opetusministeri Johannes Virolaisen luo. Esiteltyään ministerille asiansa hänet ohjattiin Virolaisen valtiosihteerille. Tämä totesi, että nuori mieshän on lahjakas, laudatureja ja vaikka mitä, joten hänen kannattaisi ilman muuta lähteä opiskelemaan Helsingin yliopistoon eikä johonkin tilapäiseen opettajakorkeakouluun. Valtiosihteeri ”soittaa rimpautti” saman tien yliopiston rehtorille.

Niinpä elokuussa 1958 Rauno muutti Anja-vaimonsa ja vuoden ikäisen tyttärensä kanssa Helsinkiin opiskelemaan kasvatustieteitä ja psykologiaa. Opinnot sujuivat hyvin, ja jo ennen  maisterin tutkintoa hän sattui pääsemään kauppa- ja teollisuusministeriöön hoitelemaan oppilaitosten pääsykoeasioita.  Ministeriössä suunniteltiin tuolloin yhteishakua oppilaitoksiin. Sen kehittämisessä Raunolla oli hyvinkin keskeinen osa. Tittelikin hänelle keksittiin: apulaistarkastaja.

Rauno kertoo muistelmissaan, millainen voima ministeriön tittelillä oli Kajaanissa, jossa hän oli seuraamassa valintakokeita. ”Siellä herran pelko oli vielä sellaisissa mittasuhteissa, että saavuttuani kaupunkiin paikallinen rehtori ja kaupunginjohtaja tarjosivat minulle lounaan.”

Valmistuttuaan filosofian maisteriksi vuonna Rauno valittiin ammatinvalinnanohjaajaksi Vaasaan, jonne kolmilapsinen perhe muutti vuonna 1963. Sieltä ura jatkui vuonna 1967 Joensuuhun ammatinvalinnanohjaajaksi ja vuonna 1969 työvoimapiirin toimistopäälliköksi. Rauno oli työssään taitava ja pidetty, ja osallistui monin tavoin ammatinvalinnanohjauksen ja työvoimahallinnon kehittämistyöhön. Eläkkeelle hän jäi vuonna 1994.

Kirjoittaminen liittyi kiinteästi Raunon harrastuksiin ja ammattiin. Hän osallistui myös muutamien oppikirjojen tekemiseen, mutta pääosan veivät lukuisat omakustanteiset, laajaan kirjeenvaihtoon perustuvat kirjat Pärssisen ja Kuisman sukujen historiasta. Lisäksi hän on kirjoittanut Enon kirkkokuoron ja Joensuun ortodoksisen kuoron historian.

Metsästys oli myös Raunolle rakas harrastus, jolle tarjosi maastot hänen vaimonsa kotitila Mannervaarassa. Sinne Anja ja Rauno myös rakensivat kesämökin, joka oli olennainen osa kesänviettoa.

Punaisimpana lankana Raunon elämässä on ollut musiikki. Se alkoi laulamisella Joensuun lyseon teinikuorossa ja jatkui sitten Vaasassa ja Joensuun ortodoksisessa mieskuorossa.

Pertti Alasuutari

Ilmo Pärssinen

Pertti Alasuutari on Rauno Pärssisen vävy ja Ilmo Pärssinen veli.